Zijn Birmanen moeilijke huisdieren?

Birmanen zijn een middelgroot ras met een weelderige, crèmekleurige vacht met donkere punten, poten met witte handschoenen en sprankelende blauwe ogen. Maar ondanks al hun glamour zijn Birmanen allesbehalve kieskeurig. Ze zijn altijd extravert, vriendelijk en gemakkelijk te verzorgen voor katten. Birmanen zijn vrolijke, speelse katten met prachtige kleuren.

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder crème, tortie, chocolade en seal. Alle Birmanen hebben echter volledig witte voeten. Het zijn zachtaardige, aanhankelijke katten die het goed doen met kinderen en graag tijd doorbrengen met hun baasjes. Als je een Birman-kat hebt, is dat een geweldige aanvulling op je huis of gezin.

Om voor je Birman te zorgen, moet je ervoor zorgen dat je een aantal basisbenodigdheden koopt, voor de lichamelijke gezondheid van je kat zorgt en veel tijd besteedt aan het spelen met en liefhebben van je kat. De oorsprong van de Birman blijft een mysterie met veel niet-geverifieerde verhalen over hun oorsprong. Birmanen worden volledig wit geboren en ontwikkelen hun volledige kleur pas als ze volwassen zijn. Ze behouden hun unieke witte „handschoenen” op alle vier voeten.

Birmanen zijn erg sociaal en vinden het leuk om betrokken te zijn bij je dagelijkse activiteiten. Ze klimmen en springen minder snel naar hoge plekken en luieren liever op de grond of op de bank. Birmanen hebben een speelse kant en spelen apporteren of jagen als ze verloofd zijn maar liever met hun familie luieren. Neonatale isoerytrolyse, of NI, is een zeldzame immuungemedieerde ziekte die wordt veroorzaakt wanneer een pasgeboren kitten dat borstvoeding geeft van een moeder met bloedgroep A colostrum (eerste melk) binnenkrijgt van een moeder met bloedgroep B of omgekeerd.

De moeder is immuun voor bloed van type A in haar colostrum, dus als het kitten borstvoeding geeft, neemt het het antigeen op door het in de bloedbaan in te slikken. De resulterende immuunreactie ontwikkelt antilichamen die de eigen rode bloedcellen van het kitten aanvallen en vernietigen. Bijgevolg sterven aangetaste kittens meestal binnen enkele dagen na de geboorte. NI kan bij veel kattenrassen voorkomen, maar komt vaker voor bij rassen met een grotere kans op bloedgroep B, zoals uw Birman.

Als u van plan bent uw kat te fokken, moet u vooraf meer over dit probleem onderzoeken bij uw dierenarts. Als je naar de lange vacht van de Birman kijkt, zou je kunnen denken dat het ras veel verzorging nodig heeft. In werkelijkheid is de vacht vrij gemakkelijk te verzorgen. Het is enkellaags, dus er is geen grondlaag om uit te borstelen en de textuur van de zijdeachtige vacht maakt deze bestand tegen matvorming en hoeft slechts wekelijks te worden geborsteld met een zachte, gladde borstel.

Houd de nagels van je Birman kort geknipt en controleer wekelijks hun oren. Als je een kleine hoeveelheid vuil of oorsmeer in de oren ziet, gebruik dan een oorreiniger voor huisdieren en wattenbolletjes om de oren schoon te maken (gebruik nooit een wattenstaafje). Als de oren van je Birman er rood of erg vuil uitzien, maak dan een afspraak met je dierenarts. Met de juiste verzorging is de Birman-kat redelijk gezond en kan ze 12 tot 16 jaar oud worden.

Birmanen zijn erg nieuwsgierig naar nieuwe mensen en situaties en raken niet snel bang of ongeïnteresseerd. Een leuke manier om Birmaanse fokkers te ontmoeten en veel verschillende kattenrassen op één plek te zien, is door naar een kattenshow te gaan. De Birman lijkt op de Siamees van Thailand, maar heeft een steviger lichaam, witte voeten en een lange zijdeachtige vacht die verkrijgbaar is in alle puntige kleuren, waaronder chocolade en lila. De Birman komt iets minder vaak voor dan sommige andere kattenrassen, maar het is nog steeds mogelijk om een gerenommeerde fokker te vinden met beschikbare kittens.

Het risico dat uw kat deze ziekten oploopt is groot, daarom worden de bijbehorende vaccins kernvaccins genoemd en worden ten zeerste aanbevolen voor alle katten. Sommige vroege gevallen kunnen redelijk maanden tot jaren worden behandeld met lokale medicatie, maar in meer gevorderde gevallen kan preventieve chirurgie het defect herstellen en het oog redden voordat het sequestrum zich losmaakt. Voedselpuzzels, zoals brokjes in een papieren zak of onder een omgevallen mand of doos, kunnen katten die meer geïnteresseerd zijn in eten motiveren om te ravotten en te tuimelen. Meestal zijn deze korrels op neutrofielen reden tot bezorgdheid en wijzen ze op een infectie of ziekte, maar op uw Birman kunnen deze korrels volkomen normaal zijn.

U moet ook regelmatig uw tanden laten reinigen, aangezien Birmanen vatbaar zijn voor het ontwikkelen van parodontale aandoeningen. Bij katten kunnen verschillende soorten van deze erfelijke bloedaandoeningen voorkomen, variërend van milde tot ernstige bijwerkingen. Hoe je je Birman ook tegenkomt, zorg ervoor dat je een goed contract hebt met de verkoper, het asiel of de reddingsgroep. Een Frans kattenregister gaf hem de rasnaam Sacre de Birmanie, die sindsdien is afgekort tot Birman.

Katten met een portosystemische shunt zijn ook extreem gevoelig voor medicijnen en anesthetica, omdat de lever de bloedbaan niet efficiënt kan reinigen van toegevoegde chemicaliën. Deze behandeling kan stressvol zijn voor uw kat en duur voor u, dus preventieve zorg is overal nuttig.