Zijn Birmanen goed voor allergieën?

Birmanen zijn geweldig voor eigenaren van gezelschapsdieren met allergieën, omdat deze kat weinig verharing heeft. Ze zien er donzig uit met een zijdeachtige vacht. Birmanen hebben geen ondervacht en moeten wekelijks worden verzorgd. Ze staan bekend als een bijzonder liefdevol en aanhankelijk ras.

Zoals gezegd zijn Birmanen technisch gezien niet hypoallergeen, maar veroorzaken ze meestal geen allergische reacties. Het is niet de vacht zelf die de allergie veroorzaakt, maar eerder het speeksel en huidschilfers van de kat. Hoewel ze net zoveel huidschilfers produceren als andere katten, hebben ze geen ondervacht en hun lange, zijdeachtige vacht is niet gevoelig voor matvorming, waardoor er minder vacht, speeksel en huidschilfers vrijkomen. Daarom zijn ze misschien beter voor mensen met allergieën.

Birmans zijn technisch gezien niet volledig hypoallergeen. De allergische reacties van een Birman zijn echter meestal niet zo erg. De vacht is niet de oorzaak van de allergische reactie, maar eerder speeksel en huidschilfers van katten. Slecht nieuws voor mensen met een kattenallergie, maar Birmans zijn geen hypoallergene katten.

Als je overweegt een kat te adopteren, maar niet zeker weet of je allergisch bent, is het aan te raden om eerst wat tijd door te brengen in de buurt van de kat van je vriend of familie om te voorkomen dat je jeukende ogen of niesbuien krijgt. Als je besluit om naast je Birman een tweede kat te kopen, zijn er andere rassen die ook hoog scoren als hypoallergeen. Birmanen werden oorspronkelijk gefokt in Birma (nu Myanmar) en werden door het Birmese volk beschouwd als heilige katten. Hoewel ze niet officieel als „hypoallergeen” zijn geclassificeerd, veroorzaken Birmans bij veel mensen minder allergiesymptomen dan veel andere katten.

Hoewel deze aandoeningen het meest voorkomen bij het Birman-ras, is er geen garantie dat uw kat een of meer van deze aandoeningen zal ontwikkelen. Als je voor het eerst een Birman of kat mee naar huis neemt, krijg je een ernstigere reactie dan na een maand samenwonen. Samenzijn met een Birman betekent dat je twee werelden kunt hebben: een kat met een prachtige luxe vacht en een hypoallergene kat. Birmanen hebben al een voordeel ten opzichte van andere katten omdat ze minder poepen en er minder kans is dat het eiwit waar je allergisch voor bent zich verspreidt.

Dus als je op zoek bent naar een kattenvriend en je bent allergisch voor katten, dan is een Birman misschien een goede optie voor jou. Zoals alle trotse ouders van huisdieren, wil je waarschijnlijk foto's van je Birman aan al je vrienden laten zien. Aaien en gewoon in de buurt zijn van een kat zoals de Birman kan stress verminderen, en het is een echte therapeutische interventie die kan helpen bij het welzijn en de geestelijke gezondheid. Birmanen hebben, ondanks hun geslacht, al een voordeel omdat ze minder afstoten en dus minder stoffen afgeven die allergieën veroorzaken.

Het beste waar je op kunt hopen is dat de kat niet veel verliest, en Birmans hebben daar wel een voordeel. In beide verhalen werd het vrouwtje Birman zwanger tijdens de reis, kort voordat de mannelijke Birman-kat overleed. Tussen hun schattige uiterlijk met hun prachtige blauwe ogen en hun lieve persoonlijkheden is het geen wonder dat zoveel mensen hun eigen Birman willen. Gelukkig werden de paar overgebleven Birmanen overgeplaatst naar andere kattenrassen en begon hun populatie langzaam weer op te bouwen.