Hoe lang leven Birmaanse katten gemiddeld?

De Birman-kat heeft een levensduur die typerend is voor katten. Gemiddeld leven ze 9 tot 15 jaar, wat betekent dat je er rekening mee moet houden dat je tien jaar met dit huisdier doorbrengt als je er een adopteert, vooral als je er een als kitten krijgt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Birman bijna uitgestorven, maar hij werd herrezen door de zorgvuldige kweekinspanningen van Baudoin-Crevoisier, die fokte met zijn twee overgebleven Birmaanse katten. Volgens de legende heeft het Birmaanse ras zijn bijzondere uiterlijk te danken aan zijn leven met Kittah-priesters in een Birmese tempel.

De Birman wordt beschreven als een zachtaardig, aanhankelijk en volgzaam ras met een oprechte liefde voor mensen, vooral voor de eigenaar en familie. Er wordt veel gespeculeerd over de vroege ontwikkeling van het Birman-ras, ook wel bekend als de 'Heilige Kat van Birma'. Ondanks het ietwat 'vreemde' uiterlijk en gebrek aan haar, hebben de Sphynx-katten een gemiddelde levensduur van 15 tot 20 jaar. De Birman is echt een prachtig ras, met betoverende saffierblauwe ogen en een bleke, donzige vacht en een zachte, liefdevolle persoonlijkheid, waardoor hij de ideale familiekat is.

De gemiddelde levensduur van Birmese katten is 18 tot 25 jaar en dat is veel langer dan de meeste katten. Binnenkatten kunnen tot 10 tot 15 jaar oud worden, maar buitenkatten leven aanzienlijk korter, gemiddeld 2 tot 5 jaar. Gemiddeld weegt een gezonde kat van dit ras 6-12 pond, met een typische levensverwachting van 12-16 jaar. Er verschijnen kleurpunten op de oren, neus en staart, en deze ontstaan op de leeftijd van een week (voor Birmanen met een zegelpunt) en na 14 dagen (voor Birmanen met een lilapunt).