Zijn Birman-katten zeldzaam?

De Birman is geen zeldzaam ras, maar dat betekent niet dat ze geen geweldige gezinsgenoten zijn. Doe altijd onderzoek naar Birmaanse fokkers voordat je een kat of kitten koopt. De Birman is een langharige kat en kan behoorlijk groot worden. Mannetjes zijn meestal groter dan vrouwtjes.

Het zijn katten met zware poten en kunnen in alle opzichten wat gedrongen overkomen. Het wordt aanbevolen om de oren van je kat om de paar weken te controleren. Elke ongebruikelijke roodheid of slechte geur kan een teken zijn van een oorontsteking. Als u denkt dat uw vriend een infectie heeft, is het essentieel dat u hem zo snel mogelijk naar de dierenarts brengt voor een controle.

De Birman is een kalme, aanhankelijke kat die graag in de buurt van mensen is en zich aan elk type huis kan aanpassen. Hij speelt graag achtervolging met andere huisdieren, waarbij hij afwisselend jager is en degene die achtervolgd wordt. Birmanen kunnen goed overweg met kinderen, honden en andere katten. In tegenstelling tot de meeste katten houden ze er zelfs niet van om het „enige huisdier” te zijn, dus misschien wilt u uw Birman een metgezel geven, het maakt niet uit of het een andere Birman, een ander kattenras of zelfs een hond is.

Een fokker met een goede reputatie houdt zich aan een ethische code die verkoop aan dierenwinkels en groothandels verbiedt en waarin de verantwoordelijkheden van de fokker tegenover hun katten en kopers worden beschreven. Birmanen vragen niet om je aandacht, maar ze zullen je zeker laten weten wanneer ze een hoofdkras of een aai nodig hebben. Hoewel Birman-kittens bijna nooit in opvangcentra worden gevonden, hebben volwassen Birmanen (zowel stambomen als gemengd) minder geluk. Naast Seal Point zijn Birmans verkrijgbaar in blauwpunt, chocoladepunt, lilapunt en verschillende parti-color punt- en lynxpuntkleuren.

Zoals alle trotse ouders van huisdieren wil je waarschijnlijk je Birman aan al je vrienden laten zien. Tot op de dag van vandaag wordt aangenomen dat wanneer een van de heilige tempelkatten sterft, de ziel van een priester de ziel van de kat naar het paradijs vergezelt. Als dank gaven de priesters deze mannen een broedpaar Birmanen, dat de basis vormde van het ras in het Westen. Een zegelpunt Birman heeft bijvoorbeeld een lichaam dat bleek tot crèmekleurig is met een warme tint die geleidelijk lichter van kleur wordt op de buik en borst.

Om de kans te verkleinen dat uw kat een oorontsteking krijgt, kan het nuttig zijn om zijn oren regelmatig te reinigen of als ze er vies uitzien. Als je van het puntige patroon van de Siamees houdt, maar niet van zijn joelende stem, dan is een Birman misschien wel de kat voor jou. Birmanen verliezen hun winterjas in het voorjaar, dus misschien wil je vaker kammen dan alleen om losse haartjes te verwijderen. Mun-Ha, een van de tempelpriesters, knielde voor het beeld van de godin met naast hem een witte tempelkat genaamd Sinh.

Zowel raszuivere katten als gemengde katten hebben verschillende gevallen van gezondheidsproblemen die mogelijk genetisch verwant zijn. Deze jaarlijkse afspraken geven u de mogelijkheid om vragen te stellen of eventuele gezondheidsproblemen over uw kat kenbaar te maken. Zorg ervoor dat je een katvriendelijk oorreinigingsmiddel en wattenbolletjes of een zachte doek gebruikt, gebruik nooit wattenstaafjes. Birmans kwam in de jaren 60 naar de Verenigde Staten en The Cat Fanciers Association erkende het ras in 1967.