Is een Birman een goede binnenkat?

Het wordt aanbevolen dat Birmanen als binnenkatten blijven. De Birman is een ander puntig ras, met een bleke crèmekleurige tot witte vacht over het lichaam en gekleurde punten, d.w.z. de Birman is een halflangharige kat met een zijdeachtige, luxueuze vacht, prachtige blauwe ogen en puur witte voeten (handschoenen op de voorpoten, sokken op de rug). Vanwege hun lange geschiedenis van selectief fokken om de rol van gezelschapskat te vervullen, is de Birman een buitengewoon vriendelijk, ontspannen en ontspannen huisdier.

Birmanen houden van mensen, spelen graag en hebben geen sterk jachtinstinct. Ze zijn redelijk sociaal en kunnen goed overweg met andere katten en honden als ze goed gesocialiseerd en verstandig geïntroduceerd zijn. Hoewel hij van nature niet luidruchtig of luidruchtig is, kan de Birman rustig spraakzaam zijn. Volgens de legende waren de aantrekkelijke blauwe ogen van de Birman een beloning voor de liefde en toewijding van een tempelkat aan zijn priester van een godin met blauwe ogen.

Dezelfde godin kleurde ook de vacht van de Birman goudkleurig, maar liet de voeten wit als symbool van puurheid. De Birman is iets te ontspannen om echt 'in het wild' buiten te leven en ze zijn ook nogal te mooi en vriendelijk voor vreemden, waardoor ze een groot risico op diefstal lopen. De vacht van een Birmaanse kat is zacht en zijdeachtig, maar niet zo moeilijk te onderhouden als die van de Perzische kat. Om dit zo te houden, moet de kat echter eenmaal per week worden verzorgd met kam en borstel.

Birmankatten die van jongs af aan worden verzorgd, genieten van de extra menselijke aandacht die deze regelmatige activiteit met zich meebrengt. Onthoud dat een vette vacht erop kan wijzen dat uw kat niet langer probeert zichzelf te verzorgen, wat kan wijzen op een slechte of slechte gezondheid. Zoals alle katten hebben Birmanen baat bij regelmatige vaccinaties, bestrijding van parasieten en een jaarlijkse veterinaire gezondheidscontrole voor katten. Voor mensen met kinderen die de ruimte van een kat kunnen respecteren en regels of instructies kunnen volgen, kan de Birman een mooi en aanhankelijk familiehuisdier zijn.

Onthoud dat dit een kat is die veel aandacht, spel en verzorging nodig heeft, dus overweeg of je de tijd hebt om aan die behoeften te voldoen. Birmanen worden meestal gehouden als binnenkatten en de meesten zijn blij dat ze precies dat zijn, een huiskat, maar sommigen vinden het misschien leuk om naar buiten te gaan. Als ze naar buiten mogen, zorg er dan voor dat het gebied veilig is en dat ze veilig kunnen verkennen. Omdat ze zo gehecht zijn aan mensen, kunnen Birmans eenzaam en verveeld raken als ze de hele dag alleen worden gelaten, dus het is verstandig om twee katten of een ander huisdier mee te nemen om elkaar te vermaken als het huis overdag leeg is.

Gelukkig werden de weinige Birmanen die overbleven overgeplaatst naar andere rassen en begon hun populatie langzaam weer op te bouwen. Birmanen staan er niet om bekend dat ze van water houden, dus als je je kat wilt wassen, probeer het dan als ze jong zijn, zodat ze eraan kunnen wennen. Dit is een kat voor een veilige tuin of buitenverblijf - ze kunnen met veel plezier puur binnen worden gehouden in een groot huis, maar voor kleinere huizen kun je overwegen om je tuin kattenbestendig te maken of een 'catio' te bouwen. Birmanen kunnen worden getroffen door de gebruikelijke gezondheidsproblemen zoals obesitas, hyperthyreoïdie en nierproblemen die bij veel andere kattenrassen voorkomen.

Autosomaal dominante polycystische nierziekte of AD-PKD is een erfelijke aandoening waarvan bekend is dat deze voorkomt bij Birmanen. Birman-kittens worden wit geboren en hun puntkleuren ontwikkelen zich geleidelijk nadat ze een week oud zijn. Tussen hun schattige uiterlijk met hun prachtige blauwe ogen en hun lieve persoonlijkheden is het geen wonder dat zoveel mensen hun eigen Birman willen. Met zijn prachtige zijdeachtige vacht, nieuwsgierige blauwe ogen en natuurlijk die puur witte poten en grote borstelige staart is de Birman een van de meest in het oog springende kattenrassen, en zeker een van de meest liefhebbende rassen waardoor hij door velen als het perfecte huisdier op een voetstuk staat.

Het mannetje stierf tijdens de lange zeereis, maar het vrouwtje was drachtig en ze baarde het eerste nestje Europese Birmanen. Als je in de buurt van een drukke weg woont of geen tuin hebt, dan kan een Birman genieten van het leven als binnenkat, maar zorg ervoor dat er genoeg speelgoed en activiteiten zijn om hem bezig te houden. Er wordt gezegd dat Birmanen oorspronkelijk als metgezellen werden gehouden door heilige monniken die in de bergen van Birma in de Lao-Tsun-tempel woonden. Als intelligent ras zul je ook merken dat je Birman al snel leert om naar het toilet te gaan of te gaan zwerven.

In de daaropvolgende decennia werden Birmanen steeds wijdverspreider en hun aantal bleef groeien, dat wil zeggen tot aan de Tweede Wereldoorlog. Als het gaat om de geschiedenis van het Birmaanse kattenras (niet te verwarren met Birmese katten) is er nog veel onbekend, maar er zijn veel verhalen, verhalen en legendes over de oorsprong van dit ras.