Hoe lang leven Birman-katten?

Birman-katten hebben relatief weinig onderhoud nodig, maar ze zijn gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen. De meest voorkomende is hypertrofische cardiomyopathie bij katten, die katten van dit ras treft. Verder hebben ze een lange, gezonde levensduur van 12 tot 16 jaar. Birmanen zijn over het algemeen gezond en kunnen meer dan 15 jaar oud worden.

Koop echter altijd een kitten bij een fokker die een gezondheidsgarantie biedt. Hoewel een garantie niet betekent dat uw kitten nooit ziek zal worden, toont het wel aan dat de fokker bereid is om achter wat ze produceren te staan. De Birman is echt een prachtig ras, met betoverende saffierblauwe ogen en een bleke, donzige vacht en een zachte, liefdevolle persoonlijkheid, waardoor hij de perfecte familiekat is. Als u overweegt een Birman aan te schaffen, lees dan verder voor meer informatie over hun gezondheid, levensverwachting en zorgbehoeften.

Hoewel langharige rassen over het algemeen meer regelmatige verzorging nodig hebben, is de vacht van Birmans over het algemeen onderhoudsarm en hoeft deze niet dagelijks gekamd te worden. Hoewel Birman-kittens zelden in opvangcentra worden gevonden, hebben volwassen Birmanen (zowel stambomen als gemengd) minder geluk. Birmaanse katten met een stamboom hebben witte poten, een zijdeachtige vacht zonder ondervacht, een speels temperament en een aanhankelijke persoonlijkheid. Ten eerste hebben Birman-katten ronde ogen van gemiddelde grootte, terwijl Ragdolls grote ogen hebben die ovaal van vorm zijn.

Volgens de legende vielen bij de dood van een priester zijn poten op de borst van de stervende priester en stroomde de geest van de priester in de kat. Hemofilie tast de witte bloedcellen van de kat aan en is behandelbaar, maar kan gevaarlijk zijn voor uw huisdier. Het Birman-kattenras is onderhoudsarm en ongelooflijk vriendelijk, waardoor het een uitstekende keuze is voor gezinnen. In tegenstelling tot de meeste katten houden ze er zelfs niet van om „het enige huisdier” te zijn, dus misschien wilt u uw Birman een metgezel geven, of het nu gaat om een andere Birman, een ander kattenras of zelfs een hond.

Birmanen met obesitas hebben ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van hypertrofische cardiomyopathie, een ziekte die een verdikking van de hartwand kan veroorzaken en de bloedsomloop kan beperken. Als je met hem praat, zal je Birman reageren met een zachte, mooie stem, maar hij is niet zo luidruchtig als de Thaise Siamees. Birmans kwam in de jaren 60 naar de Verenigde Staten en de Cat Fanciers Association erkende het ras in 1967.Een fokker met een goede reputatie houdt zich aan een ethische code die verkoop aan dierenwinkels en groothandels verbiedt en waarin de verantwoordelijkheden van de fokker tegenover hun katten en kopers worden beschreven. Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een oudere kat, vraag fokkers dan naar de aankoop van een gepensioneerde show- of fokkat die een nieuw huis nodig heeft.

De Birman-kat heeft een enkellaagse vacht zonder ondervacht waardoor er minder verzorging nodig is.