Hoe herken je het verschil tussen een Birman en een Ragdoll-kat

Het kan moeilijk zijn om het verschil te zien tussen een Ragdoll en een Birman-kat door gewoon te kijken, maar het is gemakkelijk te herkennen wanneer je ze allemaal aait. Het verschil in grootte is waarschijnlijk het meest opvallend. De Ragdoll heeft een licht ronde neus, terwijl de Birman een licht ingesprongen neus en een Romeinse vorm heeft. Een van de belangrijkste verschillen tussen een Ragdoll en een Birman is het patroon.

Een Ragdoll is verkrijgbaar in een van de drie patronen: kleurpunt, gematteerd en tweekleurig, terwijl de Birman altijd puntig is, wat betekent dat de 'handschoenen' (voorpoten) en 'sokken' (achterpoten) wit van kleur zijn. Birmans lijken erg op gemiteerde Ragdolls. Om het verschil tussen de rassen te zien, moet je naar hun kin kijken. Als de kat een gekleurde kin heeft, is het waarschijnlijk een Birman, aangezien de uitgestorven Ragdoll een witte kin zou moeten hebben.

Het grootste verschil tussen deze twee katten is de grootte. Birmans zijn een paar kilo zwaarder dan Ragdolls. Wanneer u overweegt welk ras u wilt kopen, kan dit een rol spelen bij uw besluitvorming. Praktisch gezien zijn deze katten echter zo groot dat een paar kilo waarschijnlijk niet veel uitmaakt.

Hier wint de Ragdoll-kat. Beide katten zijn erg aanhankelijk en ontspannen. De Birman is een middelgrote kat met een gewicht van ongeveer 3 tot 6 kg (6 tot 12 pond) voor een volwassen mannetje, waarbij de vrouwtjes iets kleiner zijn. De Birmankat is een zeldzaam ras afkomstig uit Myanmar, ook bekend als Birma, en officieel erkend door Frankrijk in 1925.De twee rassen hebben niet al hun fysieke kenmerken gemeen, maar de meeste van deze verschillen zijn vrij moeilijk te zien voor het ongetrainde oog.

Beide rassen hebben prachtige blauwe ogen, maar de ogen van een Ragdoll-kat zijn meestal feller dan die van een Birman-kat. Het ras werd echter bijna volledig uitgeroeid tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd herbouwd uit twee raszuivere Birmanen met toevoeging van Perzisch en Siamees bloed. Birmanen zouden afstammelingen zijn van een paar katten die in de jaren twintig uit een tempel in Birma zijn teruggebracht. Hoewel ze er fysiek hetzelfde uitzien voor het ongetrainde oog, zijn er enkele manieren om een Ragdoll-kat te onderscheiden van een Birman.

De Ragdoll en Birman zijn twee kattenrassen die erg op elkaar lijken en het kan moeilijk zijn om het verschil tussen hen te zien. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen deze twee rassen waarmee u rekening moet houden voordat u beslist welke het beste bij u past. Er zijn echter veel verschillen in grootte en temperament tussen hen, dus het gaat niet alleen om esthetiek. Birman- en Ragdoll-kittens worden wit geboren en ontwikkelen kleur aan hun extremiteiten tijdens de eerste paar levensweken.

Birmanen worden ook beschouwd als een intelligent ras, maar ze zijn zelfstandiger en afstandelijker dan Ragdolls. Hoewel Birman- en Ragdoll-katten op elkaar lijken, verschillen ze behoorlijk in grootte, uiterlijk en temperament. De gemakkelijkste manier om het verschil te zien tussen een Ragdoll en een Birman is aan de hand van hun uiterlijk.